Universul tainic al iubirii materne

Cuvantul mama desemneaza cel mai tainic si profund univers, universul iubirii materne, un univers intemeiat pe jertfa,  pe sacrificiu, pe lacrimi. In temelia iubirii unei mame stau zidite framantari interioare, nelinisti, insomnii, cearcane.  Ca si o mare linistita la suprafata, dar agitata in adancuri, mama vegheaza asupra copiilor ei.

Cel mai mare dar pe care il face Dumezeu femeii este maternitatea. Femeia se implineste prin maternitate, isi gasesste sensul existential. Ea este aureola  femeii. Fiecare viitoare mama primeste vestea cea buna  a unei vieti unice si irepetabile care se naste in pantecele ei. Si la aflarea acestui miracol, a acestei mari taine fiecare mama ar trebui sa spuna ca si Fecioara Maria: Mareste suflete al meu pe Domnul. (Luca 1 : 46)

Modelul demn de urmat pentru o mama este Maica Domnului, maternitatea prin excelenţa, maternitatea sacra. Numele Maria ne descopera un sens adanc, de  o mare poeticitate,  acela de calauzitoare,  de ocrotitoare.   Conform etimologiei iudaice Maria inseamna steaua marii. E o stea care ne lumineaza drumul, care ne lumineaza si orienteaza  mintea in valurile crude si involburate ale vietii. Ea este Cea care face in modul cel mai deplin pe o viitoare mama sa-si inteleaga menirea, sa-si inteleaga rostul  si marea responsabilitate. Nu pot sa nu remarc  gestul simbolic al mamelor cand imediat dupa Taina Sfantului Botez, se apropie  cu noul botezat de icoana Maicii Domnului cu Pruncul  in dorinta de a fi fotografiate impreuna cu icoana. Doua universuri rezoneaza misterios  in acelasi timp  Simti parca in acele cateva clipe vibratia maternitatii implinite, vibratia unei iubiri pe care cuvintele sunt prea sarace si goale  sa o poata cuprinde  si exprima.

Privind cu atentie, cu ochii deschisi ai sufletului, icoana noastra orthodoxa bizantina vom avea revelatia gingasieisi, tandretei divine cu care Maica Domnului isi tine in brate pruncul, cel mai de pret odor,  Lumina lumii.

Pr. Vasile Trif

Biserica Sfantul Pantelimon

St-Eustache

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *